ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ kontakt^art club

Α’ ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ:

«Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ»

Βασικές Αρχές Σκηνοθεσίας: Το κάδρο, το format, η εντύπωση της κίνησης σε ένα κάδρο. Το πλάνο, εσωτερική και εξωτερική κίνηση, οι αποστάσεις και οι γωνίες λήψεως. Δυνατότητες και μέσα κίνησης της κάμερας. Η ψυχαναλυτική ερμηνεία των εικόνων και η σημασία του φόντου. Ο εκτός κάδρου και ο φιλμικός χωροχρόνος. Η σκηνή και τα σημεία στίξης της κινηματογραφικής  γλώσσας. Η σεκάνς και το μονοπλάνο.

Το Μοντάζ : Οι κανόνες σύνδεσης των πλάνων. Τα ρακόρ, ο εσωτερικός και εξωτερικός ρυθμό σε μία ταινία. Το συνθετικό μοντάζ και το split screen. To γραμμικό, το κλασικό και το θεματικό μοντάζ. Η τεχνική του κύριου πλάνου και η μέθοδος cross cutting. Το Σοβιετικό μοντάζ. Η συστολή και η διαστολή του χωροχρόνου σε μια ταινία. Το κίνημα της Nouvelle Vague και ο κινηματογράφος ως ελεύθερη τέχνη.

Η Τεχνική της Φωτογραφίας στον Κινηματογράφο: Η κινηματογραφική μηχανή, ο φακός και το φιλμ. Τα διάφορα είδη φακών και οι δυνατότητές τους στον κιν/φο . Η φωτεινότητα, το διάφραγμα, το κλείστρο και η φωτοευαισθησία του φιλμ . Το εστιακό μήκος, το βάθος πεδίου, το white balance και τα φίλτρα.

Όλες οι παραπάνω ακαδημαϊκές προσεγγίσεις θα τεκμηριώνονται από αποσπάσματα επιλεγμένων ταινιών με παράλληλη ανάπτυξη των εκφραστικών και αισθητικών τους μέσων. Γύρισμα μέσα στην τάξη στα πλαίσια άσκησης (3ωρο). Μοντάζ των πλάνων που θα γυριστούν με τη χρήση λογισμικού video editing.

Διάρκεια σεμιναρίων: 3 μήνες (12 τρίωρες συναντήσεις – 36 διδακτικές ώρες)

Συνολικό κόστος: 150 ευρώ / 130 ευρώ (φοιτητικό/ανεργία)/ μέλη υπολοίπων εργαστηρίων kontakt^

Εισηγητής: Α. Καρουλάς (Τηλ. Επικ. 6982 537119)

Έναρξη σεμιναρίων: Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014 (18.00-21.00)

cine lab

Β’ ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ:

«ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ»

Σενάριο: Πρότυπα και κανόνες σύνταξης ενός σεναρίου. Το premise, ο δραματικός άξονας και το «χτίσιμο» των ρόλων. Η αριστοτελική δομή, η θεωρία των οκτώ σεκάνς, o Syd Field και ο κύκλος του Campbell. Η θεματική δομή και η δημιουργική γραφή ενός σεναρίου. Από το σενάριο στο ντεκουπάζ. Η σχέση σεναρίου και σκηνοθεσίας.

Τεχνική κάμερας: Η κιν/κή μηχανή λήψης και τα συστατικά της μέρη. Η τεχνική της φωτογραφίας. Η εστίαση, οι φακοί και τα φίλτρα στον κινηματογράφο. Μέσα σταθεροποίησης και κίνησης της κάμερας.

Τεχνικές λήψης: Η προοπτική, οι όγκοι, τα σημεία φυγής και οι γραμμές στο κάδρο. To zoom, επιλεκτική και αυτόματη εστίαση, η τεχνική του focus pulling. Οι κινήσεις της κάμερας, το τρίποδο και το slider. Κάμερα στο χέρι, με κίνηση και χωρίς, τεχνικές και οπτικό αποτέλεσμα. Η χρήση της κάμερας με κινούμενα θέματα και ακίνητα αντικείμενα. Τεμαχισμός απλών δράσεων σε πλάνα (ασκήσεις ντεκουπάζ) και σύνθεση φωτο-ιστοριών (storyboards). Τα μικρόφωνα και τα φωτιστικά σώματα στον κιν/φο.

Video Editing: Εκμάθηση της λογικής και των εργαλείων λογισμικού video editing (Adobe Premiere). Κανόνες και τεχνοτροπίες σύνδεσης των πλάνων. Τα διάφορα είδη των ρακόρ και η εφαρμογή τους. Η χρηστική αξία των cuts και τα νοήματα που μπορούν να παραχθούν. Το συνειρμικό και το πειραματικό μοντάζ.

Στάδια παραγωγής μιας ταινίας: Το pre-production, τα γυρίσματα, το post-production και η διανομή. Άτομα που συμμετέχουν, ο ρόλος του καθένα και ο απαιτούμενος εξοπλισμός. Τα τεχνικά μαθήματα θα γίνονται υπό την μορφή ασκήσεων (γυρίσματα απλών δράσεων ή σκηνών) μέσα στην τάξη με σκοπό την έμπρακτη εφαρμογή κατ’ άτομο ή κατά ομάδες από πλευράς των συμμετεχόντων και την εξάσκησή τους σε θέματα εστίασης, κίνησης και σταθεροποίησης της κάμερας κατά τη λήψη. Μετά από το τεχνικό μέρος (3 ώρες) του κάθε σεμιναρίου θα ακολουθεί μάθημα video editing (1 ώρα), έτσι ώστε τα πλάνα που θα συντεθούν να πηγάζουν από το υλικό των γυρισμάτων και των ασκήσεων που θα υλοποιούνται μέσα στην τάξη.

Κατασκευή ταινίας μικρού μήκους: Παράλληλα με τις ασκήσεις τεχνικής κάμερας, λήψεων και editing, όλοι οι συμμετέχοντες θα μπουν στη διαδικασία γραφής μικρού σεναρίου και μετατροπής του σε εικόνα (ντεκουπάζ) υπό την καθοδήγηση των εισηγητών. Εν τέλει θα επιλεχθούν 3-4 σενάρια που θα γυριστούν από ομάδες των 4-5 ατόμων και θα μονταριστούν προς ένα τελικό αποτέλεσμα.

Διάρκεια σεμιναρίων: 4-5 μήνες (4ωρο μάθημα/βδομάδα)

Κόστος/μήνα: 60 ευρώ / 50 ευρώ (φοιτητικό/ανεργία) – προκαταβάλλεται στην αρχή του μήνα

Εισηγητές: Α. Καρουλάς Τηλ. Επικ. 6982 537119

Α. Κωστάντης Τηλ. Επικ. 6942 840044

Χ. Δημητρούδη Τηλ. Επικ. 6951 921020

Έναρξη σεμιναρίων: Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014 (14.00-18.00)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s