Διήμερο Σεμινάριο Στροβιλισμού με το Βίκο Ναχμία

To contACT art club σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική θεατρική εταιρία «Φιλιατρό» και το Βίκο Ναχμία διοργανώνει διήμερο Σεμινάριο Στροβιλισμού

Σάββατο 29 ΙΑΝ (2-7 μ.μ.)
Κυριακή 30 ΙΑΝ (12-5 μ.μ.)

Κόστος Συμμετοχής: 150 ευρώ, 100 ευρώ(μέλη contACT)

Δηλώσεις συμμετοχής έως και 21 Ιανουαρίου στο mycontactspace@gmail.com (Ονοματεπώνυμο, Στοιχεία επικονωνίας).

Προκαταβολή 75 ευρώ, προκειμένου να κατοχυρωθεί η συμμετοχή έως και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου(τηλ επικοινωνίας 6945858730, 5-7μ.μ.)

Ο Βίκος Ναχμίας δραστηριοποιείται στην Αθήνα στην συμβουλευτική ψυχοθεραπεία, ατομικά και με ομάδες. Έχει εκπαιδευθεί σε πολλές ψυχολογικές προσεγγίσεις, μεταξύ των οποίων το Ν.L.P. (Nευρογλωσσολογικός Προγραμματισμός) και το ProcessWork (Ψυχολογία της Διεργασίας). Έχει επίσης εκπαιδευθεί με τον περίφημο Ελβετό μύστη ψυχοθεραπευτή Manuel Schoch για πάνω από 20 χρόνια στην Αθήνα και στην Ζυρίχη.
Ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον εκστατικό στροβιλισμό, όταν σπούδαζε με τον φιλόσοφο Αrnold Keyserling στην Βιέννη στο Kriterion Institut.
O Βίκος Ναχμίας έχει διδάξει tai ji και chi gung για 20 χρόνια έχοντας εκπαιδευθεί με πολλούς δασκάλους, μεταξύ των οποίων τους Kumar Frantzis και τον Dan Docherty.
Tα τελευταία δέκα χρόνια δουλεύει στο θέατρο όπου γράφει, σκηνοθετεί και έχει παράγει περισσότερα από δέκα έργα.
Έχει μεταφράσει δύο βιβλία στα ελληνικά: «Οκτώ μονόλογοι του Jean Cocteau» εκδ. Αγρα και «Μικρό απάνθισμα από την ποίηση του Ρουμί» εκδ. Ντέφι.
Ο Βίκος Ναχμίας εκπαιδεύει ομάδες στροβιλισμού εδώ και οκτώ χρόνια στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Οργανώνει τις συναντήσεις σε μαθήματα και σεμινάρια. Τα εβδομαδιαία μαθήματα συνεχίζονται στην Αθήνα με αυξανόμενο ενδιαφέρον και με συμμετοχές κάθε επιπέδου. Καθοδηγεί με ασφάλεια τον καθένα στην αφομοίωση της ενέργειας του στροβιλισμού στην καθημερινότητα μας καθώς μας αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για ένα απτό δώρο προς την χαρά και την ολοκλήρωση μας.

>>Οι αρχαίες ινδικές σούτρες, όπως και σύγχρονοι ποιητές σαν τον T.S.Elliot, μιλάνε για το «ακίνητο σημείο του στρεφόμενου κόσμου», και όπως και σε όλη την μυστική ποίηση πρόκειται για μια κυριολεξία και όχι για μεταφορά.
Στο «ακίνητο σημείο» βρίσκεται το πέρασμα για τις διαστάσεις του πνεύματος. Οι αρχαίες τελετές που δείχναν αυτό το πέρασμα, άλλες χάθηκαν και άλλες διατηρήθηκαν όπου το επέτρεψε η θρησκευτική αποδοχή. Πρόκειται για πρακτικές που βοήθησαν τους παλιότερους ανθρώπους να ελευθερωθούν από τα ψυχολογικά δεσμά μιας αποκομμένης ατομικότητας, στην απελευθερωτική συλλογική εμπειρία της ενότητας, της αξεχώριστης αίσθησης της ύπαρξης από τον κόσμο. Ο κόσμος των Σουφί μεταξύ άλλων, διατήρησε πολλές από τις αρχαίες πρακτικές, και μια τέτοια είναι και ο εκστατικός στροβιλισμός.
Στον σημερινό μας κόσμο που οι παλιές παραδόσεις βρίσκουν ξανά την θέση τους στον σύγχρονο πολιτισμό, καταλαβαίνουμε αυτές τις πολύτιμες πρακτικές με καινούριους τρόπους. Βλέπουμε την χρησιμότητα τους πέρα από το συγκεκριμένο πολιτισμικό περιεχόμενο μιας πίστης και μιας παράδοσης, και περισσότερο σαν ένα όχημα της συνείδησης στην περιπέτεια του πνεύματος. Απλά, τελικά μας εισάγουν στις μεγάλες ανθρώπινες, στις αρχετυπικές εμπειρίες. Έτσι και ο στροβιλισμός μας εισάγει στην αρχετυπική εμπειρία της έκστασης.
Στην εποχή μας σαν (εν μέρει) δυτικοί άνθρωποι για να συναντηθούμε με μια τέτοια εμπειρία, πρέπει να βάλουμε τον νου μας σε αντίστοιχα πολιτισμικά πλαίσια: Μετάθεση της κατάστασης της συνείδησης, υπνωσική συμμετοχή, τράνς, είναι μερικές αντίστοιχες σημερινές μεταφορές. Η διαλογιστική και η ψυχοθεραπευτική διάσταση επίσης, είναι άλλες μεταφορές σχετικές με το περιεχόμενο του στροβιλισμού. Παρ΄ όλο όμως ότι αυτά ακούγονται σαν δύσκολα και σύνθετα νοήματα, τα βήματα είναι απλά όπως και η καθοδήγηση, αρκεί η δέσμευση για εξάσκηση λίγων ωρών για να αποκτήσει κανείς την βασική εκστατική εμπειρία.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s