10ωρο σεμινάριο Σωματικής Μιμητικής

Η ομάδα σύγχρονου χορού “TrickorTreat” σε συνεργασία με το Contact Art Club,σας παρουσιάζει την Εύη Χαραλαμπίδου και την Ευγενία Παλληκάρη σε ένα 10ωρο σεμινάριο Σωματικής Μιμητικής.

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 14:00 – 18:00 

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 12:00 -18:00

Τιμή σεμιναρίου:60 euro 46 euro (μέλη Contact με επίδειξη κάρτας μέλους)

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20

Δηλώσεις συμμετοχής έως και τις 10 Νοεμβρίου

Kρατήσεις Θέσεων (Ονοματεπώνυμο & Τηλ)

T: 2314010237  M: 6944548742    E:mycontactspace@gmail.com

ΚΙΝΗΣΗ-ΕΚΦΡΑΣΗ-ΠΡΑΞΗ

Μια απλή καθημερινή κίνηση, ανάλογα με το ρυθμό και τη δυναμική με την οποία εκτελείται, μπορεί να εκφράσει πολλά περισσότερα από την κίνηση αυτή καθεαυτή. Μπορεί να προκαλέσει την εκδήλωση βαθιών συναισθημάτων και ιδιαίτερων σκέψεων σε τέτοιο βαθμό που η πράξη παύει να είναι το κυρίαρχο στοιχείο και αποκτά ένα μεταφορικό χαρακτήρα.

Αυτή θα είναι η κεντρική ιδέα αυτού του σεμιναρίου. Θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα με το βάρος και με το πώς η διαφορετική τοποθέτησή του μπορεί να αλλάξει τη σημασία μιας κίνησης, με τους δυναμορυθμούς που την εμπλουτίζουν και με τη γεωμετρία του σώματος και του χώρου.

Μέσα από ασκήσεις τεχνικής, εκτέλεσης χορογραφιών από το ρεπερτόριο της σωματικής μιμητικής και αυτοσχεδιασμούς, ο μαθητής θα πάρει τα βασικά εργαλεία και θα έχει την ευκαιρία να αναζητήσει τις δυνατότητες του σώματός του.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές αλλά και σε όλους όσοι θέλουν να ενισχύσουν τα εκφραστικά τους μέσα ή απλά αναζητούν μια διαφορετική, πιο συνολική μορφή έκφρασης.

Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΜΙΜΗΤΙΚΗ.

Ο Etienne Decroux, τη δεκαετία του ’30, άρχισε να αναπτύσει μια τεχνική σωματικού θεάτρου, με δική της ορολογία, θέλοντας να δώσει μια αυτονομία στον ηθοποιό με βασικό εργαλείο του το σώμα.Η Σωματική Μιμητική είναι η ποιήση του σώματος. Η δύναμη που μπορεί να προκαλέσει μια απλή κλίση του κεφαλιού και να δείξει πόσο ελαφρύ και αέρινο μπορεί να φαίνεται ενα σώμα όταν όλοι του οι μύες δουλεύουν στο μέγιστό τους.Η τεχνική αυτή καθιστά τον ηθοποιό ικανό «να κάνει ορατό το αόρατο», ανατρέποντας τους μέχρι τότε κανόνες του κλασικού θεάτρου, καθώς θεωρεί ότι το ελεύθερο σώμα και η επικοινωνία των συναισθημάτων μέσω της κίνησης είναι κάτι πολύ σημαντικό, μιας και δίνει τη δυνατότητα εκφράσης του εσωτερικού κόσμου με έναν τροπο πρακτικό και δημιουργικό.Η απελευθέρωση αυτή του ηθοποιού πραγματοποιείται μέσω ενός προγράματος διδασκαλίας, όπου συνδυάζονται ασκήσεις τεχνικής, ρεπερτορίου, αυτοσχεδιασμού και δημιουργικής σύνθεσης.Τεχνική: Μέσω ασκήσεων ανακαλύπτει ο μαθήτης τη γεωμετρία του σώματός του, του χώρου και του χρόνου. Μαθαίνει να χρησιμοποιεί διαφορετικούς ρυθμούς και ποιότητες κίνησης εμπνευσμένους από τη φύση. Μαθαίνει να μετακινεί το βάρος του έτσι ώστε να εκφράζει αντίσταση, προσπάθεια, έλλειψη βαρύτητας. Ρεπερτόριο: Αποτελείται από χορογραφημένα κομμάτια από τον ίδιο τον Decroux ή από μαθητές του, που βοήθουν το σπουδαστή να χρησιμοποιήσει το λεξιλόγιο της Σωματικής Μιμητικής από την αρχή κιόλας της διδασκαλίας.Αυτοσχεδιασμός: Σ’αυτό το μέρος της διδασκαλίας ο μαθητής καλείται να αυτοσχεδιάσει, μονος του ή σε ομάδα, έχοντας έτσι την ευκαιρία προσωπικής του έκφρασης μέσω της τεχνικής.Δημιουργική Σύνθεση: Συμπυκνώνοντας όλα τα παραπάνω, φτάνουμε σ’αυτό το κομμάτι της διδασκαλίας, που ουσιαστικά είναι μια μικρή παράσταση σκηνοθετημένη και εκτελεσμένη από τους ίδιους τους μαθητές, με την βοήθεια πάντα των καθηγητών.

Βασικοί στόχοι των μαθημάτων:

• Να βοηθήσουν τους σπουδαστές να γνωρίσουν το σώμα τους και να μάθουν να το χρησιμοποιούν.

• Να τους εφοδιάσουν με τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να δώσουν μορφή στη φαντασία τους και να προσεγγίσουν την υποκριτική τέχνη μέσω του σώματός τους.

• Να τους βοηθήσουν να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα ελέγχου και συντονισμού του σώματος τους, αλλά και των ρυθμών της κίνησης, καθιστώντας τους ικανούς μ’αυτόν τον τρόπο να δώσουν διαφορετικό χρώμα, αλλά και ερμηνεία σε μια συγκεκριμένη κίνηση.

Αξιολόγηση:Η αξιολόγηση των μαθητών γίνεται μέσα από παρουσιάσεις χορογραφιών του κλασσικού ρεπερτορίου, αλλά και συνθέσεων των ίδιων, μέσα στα πλαίσια πάντα του σωματικού θεάτρου. Σε κάθε περίπτωση τα μαθήματα Σωματικής Μιμητικής ακολουθούν το παραπάνω πρόγραμμα σπουδών, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των σπουδαστών και της γενικής φιλοσοφίας της εκάστοτε σχολής.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s